Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
7.1.2009, Milan Šurkala, Aktualita
Kodak si moc dlouho titul největšího zoomu u modelu Z980 neužil. Olympus totiž představuje nový SP-590UZ a jako je tomu zvykem, opět má největší zoom, tentokrát 26×! K tomu nechybí 12MPx snímač, podpora RAW formátu a mnoho dalších zajímavostí.
FotoZemek (919) | 23.5.200912:34
Naschvál, kdo to udrží ???
600 z ruky ??? tak jeden z deseti snímků bude jakž­-taž ke koukání.
6kilo? pěkné, ale tak 8kg stativ.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 23.5.200913:14
486 mm u FZ28 nemam najmensi problem v pohode udrzat. A 600 sa zase od skoro 500 az tak moc nelisi :­) Takze ak ma SP570 aspon tak dobry stabilizator, tak nebude problem.

Akych 6 kg ?
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6665) | 23.5.200916:07
Holt musí být hodně dobré světlo :­-­) Spíše se obávám o horší kresebnost takového objektivu obecně, ani se stativem to nemusí dávat dobré výsledky. To však ukáží až reálné zkušenosti.
Odpovědět0  0
FotoZemek (919) | 23.5.200916:26
Já šestikilo mám
a abych jej mohl používat musel sem si koupit eště takový ,,saně,, abyto byol podepřený aspoň ve dvou bodech.
Takže včil používám tendle dzinzik a de to. Ale zas za cenu váhy vercajku.
Jinak sklopení zrdcadla moc nezabíralo a bouchnout něco z ruky tož to byla a je loterie. Ano sou světlé chvilky kdy se to povede, ale to nesmí být pánbů doma.
Odpovědět0  0
Jendar | 3.5.200921:37
Když je tu řeč o těch lion bateriích ­- já jsem je měl vždycky v oblibě a už v dobách kdy začínaly v mobilech, tak jsem vždycky bral jenom lion. Před pár lety jsem koupil nový foťák HP Photosmart s lion, pár měsícu občasného focení byla ok, pak jsem vzal foťák párkrát do tmy a úplně vybil po pár fotkách, po nabití mi to napsalo, že baterie je vadná a že ji mám vyměnit, pak zase chvíli vydržela a potom se mi už pravidelně stávalo, že jsem večer foťák nabil a ráno nezapnul, novou za 800,­- se mi fakt chtělo kupovat.... Od té doby ji ve foťáku nechci ani vidět, možná má lepší výkon a kdesi cosi, ale je drahá, takže si těžko pořídím do zásoby 3ks, AA si koupím kdekoliv, nabiju si je i v autě ­(jasně, foťák by se asi dal nabít taky, ale zase € navíc a ne málo­) a když mi po roce odedou 4 baterky za 300,­- když to přeženu, tak mi to je šumák.
Když jsem si s tímhle foťákem prvních pár dnů hrál, na 4x 1400mAh baterky, které jsou 2 roky staré, jsem vyfotil cca 500 12MP fotek ­(20% blesk­), průběžné kopírování do pc, atd. a pořád byly ok, na 2700mAh mám zatím nějakých 800 fotek. Podle mých zkušeností ještě s dalšími foťáky by tohle byl s lion asi problém, ale nechci se hádat ­- jsem hodně překvapený, jak dlouho to na ty AA vydrží. Mi tohle vyhovuje a když jsem hledal co koupit, tak jsem všechny lion vyřadil.
Pokud jde o ten zoom, už jsem to sice psal jinde, ale... Olympus vždycky patřil mezi průkopníky ­(zoomu­), takže konkurence bude určitě dohánět ­- už teď je Nikon 24x, Pentax 24x, ...
Při kupování jsem rozmýšlel ještě nad Canon SX1, který jsem chtěl hlavně kvůli dalkáči a výklopnému displayi, ale nakonec jsem si podle recenzí řekl, že fullHD kameru nepotřebuju a vesměs všichni se shodli, že jako foťák je to na prd a předražené.
Dnes je bohužel taková doba a troufám si tvrdit, že lidi potřebujou pořád nějakou změnu nebo ­"vylepšení­", pochybuju, že by někdo 10 let vkuse prodával jeden foťák s 5MP a 6x zoomem. Stačí se podívat na důchodce, co neví co s pěnězma, neumí ani změnit režim na foťáku, ale jsou rádi, že je stál jenom 8k a jak dělá krásné fotky. Vy se tu sice dohadujete, že foťáky prodává zoom a MP, ale kolik lidi tomu rozumí, kolika lidem bude vadit aberace, ...? Já jsem ve svém okolí zatím nikoho takového neviděl, většina je schopna říct ­"jéé, ten je krásně modrý­" Onehda jsem mazal rozostřené, zrnité a jinak nepovedené fotky a bylo mi od několika lidí nadáno proč to dělám, že jsou ty fotky pěkné.
Kdo chce, kdo umí fotit a rozumí tomu, tak si vždycky něco slušného koupí a vždycky bude nad tímhle mávat rukou a ohrnovat nos, já to taky ve spoustě věcí dělám. Já jsem do něho šel, protože se mi občas hodí velký zoom a kvalita tam není nejdůležitější, na zrcadlovku nemám a za 15k bych si asi nekoupil, vždycky se snažím kupovat to nejlepší a 100k nemám a raději bych to utratil za něco jiného.
S foťákem se zatím ­"seznamuju­", čekal jsem, že to bude horší, v něčem naopak překvapil, zoom je opravdu ohromující, ale zázraky se bez stativu moc dělat nedají. V téhlé cenové relací nějaké ultra výsledky nečekám a asi nemá moc smysl řešit, že ten či onen má horší to a to, každý foťák má něco, každému vyhovuje něco jiného, ale především jde skoro všem o to, co na těch fotkách je a ne o to, že nejsou dokonalé.
Odpovědět0  0
Busy . | 4.5.200912:53
Pokial to napisalo, ze bateria je vadna, tak mozno naozaj bola vadna a bolo ju treba vymenit :­) Ale je pravda, ze Li­-ion su zatial velmi drahe a kazdy vyrobca pouziva svoj vlastny ­"format­". A to je myslim si velka skoda.

Inak, kamarat mi dal sadu NiMH AA bateriek Sanyo 2600 mAh, vraj su uz uplne znicene. Tak som ich vyskusal, a dopadli zaujimavo ­- ked ich plne nabijem a hned fotim, tak urobim aj vyse 300 fotiek ­(Olympus C­-2­). Avsak, ked ich plne nabijem, a fotit zacnem az na druhy den, tak nielenze neurobim ziadnu fotku, ale fotak sa uz ani nedokaze zapnut, aby mi aspon oznamil, ze baterie su vybite. Ako keby mali este vecsie samovybijanie, nez samotna spotreba fotaku :)
Odpovědět0  0
Krutas57 (17) | 7.1.200923:04
Taková otázečka: je to vůbec k něčemu? :­-D
Mi příde že ty výrobci pořád naháněj akorát násobky zoomu, počet megapixelů a přebytečný funkce, nepřijde vám? Praktickej rozdíl mezi cca 500mm a 676mm bude minimální ­- na konkurenčním serveru jsem viděl porovnání maximálního ohniska na Panasonicu ­(myslimže­) FZ18 a Canonu SX10, no na ­"brutálních­" skoro 100mm je ten rozdíl dost malý. Rači by měli nechat ­"jenom­" 20x zoom, což normálnímu uživateli stačí ažaž a zlepšovat třeba vinětaci, aberaci a zkreslení ­- to by k něčemu bylo. Jinak zmínka o digitálním zoomu a telekonvertoru mě dostala :­-D .
A 12mpx na 1­/2.33­"? V kombinaci s olympusí žehličkou to budou fotky ­"jak z full framu­", hlavně s ISO 800 při kterém jentaktak udržíte v ruce maximální ohnisko, pokud není slunečný den.
Věci jako vyhlazování pleti nebo náhled WB umí obvykle i levné stylovky no a to video mě docela zklamalo.
Jeidné, co se mi líbí je široký začátek objektivu, RAW, zjednodušený volič režimů a makro ­(ikdyž od centimetru už ostří kdeco­) a docela bych pochválil i bulb a ty post­-procesingové serepetičky s obrazem, ale příjde mi to docela málo oproti ­"užasnému vymazlenému největšímu zoomu co napodobuje DSLR­".
PS1: Nic proti autorovi, je mi jasný že se držel tiskovky a podstatné informace přinese až v recenzi ­(rád si jí přečtu­).
PS2: Netýká se to jen Oly, s SX1­(0­) docela ulítnul i Canon, podle testů to vypadá že se z toho čístá fotka nedá dostat ani na ISO 80 a aberace je víc než patrná :­-(
Odpovědět0  0
Busy | 8.1.20095:59
Nuz, plne suhlasim, mne osobne by uplne stacil povedzme aj 16x zoom a 8 Mpix, ale prave zoom a megapixely su to, co fotak predava u drvivej vecsiny laickej verejnosti. A tej je zial jedno, aku ma objektiv aberaciu, vinetaciu alebo skreslenie. Pretoze tieto parametre jej vela nepovedia.

Co mne ale najviac vadi, su prave tie AA tuzkove baterky. Kedy uz konecne Olympus da na trh nejaky ultrazoomovy kompakt s napajanim na Li­-ion ? Vo vsetkych ostatnych kategoriach ­(stylove, automaticke, zrkadlovky­) ma vela modelov s Li­-ion. Ak ma nejaky naozaj rozumny dovod drzat sa tych tuzkovych baterii, preco ich nedava aj do svojich zrkadloviek ???
Odpovědět0  0
D-VO | 10.1.20095:22
Já bych teda naopak uvítal, kdyby bylo více foťáků na AA baterky. Proč kupovat drahou náhradní ­(nebo dvě­) Li­-Ionku, když nabíjecí tužkovky stojí pár korun...?
Odpovědět0  0
Busy | 10.1.200914:54
Preco ? Pretoze Li­-ion akumulatory maju ovela lepsie elektricke vlastnosti ako NiMH tuzkovky. Co myslite, preco sa zrkadlovky robia temer vyhradne na Li­-ion akumulatory ? Myslim, ze pri rozhodovani medzi Li­-ion verzus AA je situacia velmi podobna megapixelovej ­(a najnovsie uz aj superzoom­-ovej­) vojne. Bezna laicka verejnost sa necha nalakat na vela megapixelov a velke zoomy, ale uz nevidi to, ze cim mensie pixely, tym vecsi sum na fotke, alebo ze cim vecsi zoom, tym tazsie je zabezpecit rozumnu svetelnost, aberaciu, chromaticku vadu atd. Podobne tak, ludia vecsinou vidia ze AA su lacne, daju sa nabijat, v pripade nudze ich maju v skoro v kazdom stanku, a viac nepotrebuju. Ja osobne za seba mozem napisat, ze tiez som dlhe roky pouzival AA NiMH. Ale potom som si kupil dobijatelnu Li­-ion CRV3 ­(priama nahrada za dve AA­) a neviem si ju vynachvalit ­- NiMH som v tom momente prestal pouzivat.
Odpovědět0  0
Nihilist | 17.2.200921:25
Jenže náhradní AA baterie si koupíš i v trafice v Nairobi, Lion CRV3 asi těžko. A vo tom to je...
Odpovědět0  0
Cejpatka (440) | 17.2.200921:35
No jo, ale kolik na ně uděláš snímků? 5, 10, 20? A nechtěj, aby náhodou vytekly do útrob přístroje.
Odpovědět0  0
Filcka (574) | 4.5.200914:20
Nesmíš kupovat baterie od Vietnamců... :­)­)­)
Odpovědět0  0
Busy | 17.2.200922:10
Nahradnu CRV3 nepotrebujem kupovat v trafike na rohu, pretoze v nudzi je nahraditelna dvomi alkalickymi AA.
Odpovědět0  0
Pavel Černík | 8.1.200910:49
fotoaparát je určen pro širokou veřejnost. Většina lidí se dívá jen na velikost zoomu ­(a už ne na minimální ohnisko­) a na počet megapixelů. občas je taky zajímá optická stabilizace a odolnost. tím ale u většiny lidí parametry končí. to jsou vlastnosti které fotoaparát prodávají. a na prodejnost má vliv hlavně to jak dokážu zmasírovat co největší množství lidí.
<ironie>koho zajímá názor profíka? mám obrovský zoom, mám moooc megapixelů ­-> mám super foťák</ironie>
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6665) | 8.1.200913:25
Doufám, že fotoaparát dostanu k recenzi dco nejdříve. Tak velký zoom přijde i mě zbytečný, ale co už. Nikdo zas nenutí uživatele jej používat, klidně si můžu koupit SP­-590UZ a využívat třeba jen 26­-200mm, což je dle mého názoru takový ideální rozsah, jen málokdy bych potřeboval více než 200mm. 12MPx na 1­/2,33­" se mi také nelíbí, nicméně SP­-570UZ dávala při 10MPx docela pěkné fotky ­(kompakty této značky jsou na tom bohužel hůře­). Sám jsem zvědav, zda odstranili tu vinětaci, která výrazně sužovala celou druhou polovinu rozsahu zoomu u SP­-570UZ.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.